5 måter vennskapene dine kan endre seg med alderen
Venner er viktige for oss hele livet. Og selv om vi blir litt mindre sosiale med årene, trenger vi venner minst like mye som før. Antakelig mer, fordi vi får mer tid til oss selv. Utfordringen er vennskapene dine kan endre seg med alderen.
Hvis du ikke skjønner hva som skjer - og hva du kan gjøre med det - risikerer du å ende opp uten venner eller med venner som ikke passer for det livet du ønsker å leve.
Du trenger gode venner gjennom hele livsløpet ditt, ikke bare som ung.
Undersøkelser viser at andelen av de som sier de er “plaget av ensomhet” er økende. Og ikke overraskende er de som bor alene mer ensomme enn gifte og samboende. (ssb.no)
Vennskap i yngre år
Da vi var barn, var det viktig å være med der det skjedde noe, og vi var ofte flere sammen. Vi hoppet strikk og paradis, kastet på stikka og slo ball. Vi samlet oss rundt leker og andre aktiviteter, enten vi var få eller mange sammen.
Etter hver som vi ble eldre, fikk vi venner gjennom utdanning og yrkesliv. Senere ble det nye bekjentskaper gjennom kjærester og ektefeller, og foreldrene til barnas venner ble ofte nye omgangsvenner.
Vennskapene var ikke alltid så nære, for det var travelt, og vi hadde ikke tid til å møtes så ofte. Det var heller ikke mye tid til å dyrke egne interesser.
Det er lett å få venner når vi tilbringer mye tid sammen og har noe felles. Som barn og unge voksne fikk vi venner fordi vi var opptatt av det samme og var på samme sted over lengre perioder.
Hva skjer når vi blir mindre aktive og er mer hjemme i egen stue? Jo, år vi møter færre mennesker, så blir det også vanskelig å få nye venner.
Slik kan vennskapene dine endre seg
1. Du vil heller ha få, men nære venner enn mange venner
De fleste voksne jeg snakker med, sier at de ønsker seg 1-2 bestevenner og ikke en stor vennekrets.
Noen har mest behov for noen å snakke med. De er ikke opptatt av å gjøre så mye, men ønsker seg nærhet, fortrolighet og gode samtaler. Andre er i tillegg opptatt av aktiviteter og opplevelser, og vil gjerne ha noen å gjøre ting sammen med.
Det er lettere både å få venner og bevarer vennskap når man har noe felles, som interesser, verdier, holdninger og erfaringer.
Men samtidig er det viktig at du og vennene dine har noe nytt å tilføre hverandre også. Ellers kan samværene fort bli som repriser av noe du har hørt og opplevd mange ganger før. Det blir litt “hakk i plata”: “Herregud! Nå begynner hun å snakke om den håpløse eksmannen sin igjen!”
Du kan i større grad enn tidligere velge hvem du vil være venn med, og kvaliteten på samværet kan bli viktigere enn hvor ofte dere møtes.
2. Du får mer tid og overskudd til venner og aktiviteter
Vi blir litt mindre sosiale med alderen, men samtidig får vi mer tid og overskudd til å finne på ting sammen med andre. Tenk å sprette opp lørdag morgen for å møte hyggelige venner på kafé, i stedet for å vaske huset!
Å ha venner du har noe til felles med blir viktig. Du vil være sammen med venner du trives sammen med og dele opplevelser med andre som liker det samme. Felles opplevelser og minner kan styrke ethvert vennskap.
“Alle kan finne nye venner, uansett alder, helse, interesser osv.”
Da er det en fordel å ha venner som har tid til deg, slik at du slipper å vente på at de skal få trykket deg inn i kalenderen sin et sted. Er det noe vi ikke har tid til som voksne, så er det å vente på andre. Din tid er nå, bruk den godt!
3. Du får ikke venner like lett og ofte som før
Dette kan komme overraskende på noen, mens andre har allerede gjort seg den erfaringen. I voksen alder får vi ikke nye venner like lett og ofte som før. Det stopper litt opp, og hos noen kan det bli full stopp.
Det handler om at vi er mindre på farten enn vi var før. Vi er ikke like sosiale og aktive i fritiden. Les mer om dette under punkt 4.
Her har du to muligheter som heldigvis ikke utelukker hverandre:
Ta vare på de gode vennskapene du har. (De mindre gode er det ikke så farlig med.)
Bli kjent med nye mennesker som du har noe til felles med. Vet du ikke hvordan, så får du både nye tanker om vennskap og tips til å finne nye venner i VennskapsPodden.
4. Det er færre naturlige møteplasser
Når vi blir mindre aktive, så blir det også færre av de naturlige møteplassene eller treffpunktene som vi hadde før. Vi er ferdig med utdanning og studier. Det er ikke lenger barn som skal følges opp med skole og fritidsaktiviteter. Og det er ikke like stas å henge på bar til langt på natt.
Løpestrengen går stort sett mellom hjem og jobb. Ofte mellom godstol og TV og kontorstol og PC.
Fordi vi er vant til at venner kommer og går av seg selv, er det få voksne som vet konkret hva de kan gjøre for å finne nye venner. Akkurat det har jeg også opplevd.
Etter mange travle år med full jobb og etterutdanning, oppdaget jeg at jeg hverken hadde hobbyer eller særlig mange venner. Jeg måtte starte det sosiale livet mitt på nytt, og det gjorde jeg gjennom å oppsøke nye møteplasser hvor det var andre som var opptatt av det samme som meg.
Og jeg dro det litt lenger enn det, for i dag har jeg den beste jobben! Jeg jobber som veileder i vennskap, og lærer andre voksne hvordan de kan få et større nettverk og finne nye ting å holde på med.
Kickstarte det sosiale livet!
Hvis du vil vite mer om dette, send meg gjerne en e-post: ankajo@fortelldettilovanda.com
5. Det kan bli nødvendig å bruke sosiale medier for å få nye venner og holde kontakten med gamle venner
Det er noe som heter at hvis du skal treffe folk, må du være der de er. Og i dag er «alle» på sosiale medier. Det er ingen steder du kan møte så mange så fort som på sosiale plattformer som Facebook, Instagram, Snapchat osv.
Likeledes er det få steder hvor det er så lett å bli kjent med folk som er interessert i det samme som deg, og som bor i nærheten.
Sosiale medier er dessuten et supert verktøy til å holde kontakten med venner når dere i travle perioder ikke har anledning til å møtes. Og det bør du gjøre også.
Både nye og gamle venner setter pris på å bli husket på. Det tar bare noen sekunder å sende av gårde en hyggelig melding med “håper du har det bra”, “gleder meg til å se deg snart” e.l.
Vær også oppmerksom på at nye vennskap trenger mer pleie og oppfølging enn gamle vennskap.
Vi forandrer oss med årene og får andre behov og interesser. Det samme skjer med vennene våre. Vi kan derfor oppleve at vi kommer i utakt, fordi vi ikke endrer oss på samme måte.
Spørsmålet blir da om du har de riktige vennene for det livet du vil leve nå?
Hva om vennene dine ikke har endret seg i samme retning som deg? Hva om dere har fått helt ulike ønsker og behov? Du har lyst til å gå i fjellet i ferien, men mannen din gidder ikke og venninnen din har vonde knær.
Da trenger du å fylle opp vennekontoen din. Finne noen med god gidd og gode knær som kan vær med på de lange turene i fjellet som du drømmer om.
Noe av det tristeste jeg vet er folk som ikke får oppleve ting de drømmer om, bare fordi de ikke har noen å gjøre det sammen med.
Har vennskapene dine endret seg, slik at du har kommet i utakt med vennene dine?
Egne artikler
Ekstern lenke
Omtale: Hvordan få venner i voksen alder
Kilde
Synes du dette var en nyttig artikkel som flere bør få glede av? Da bør du dele den med flere 🌺
Deleknappene ligger helt nederst på siden sammen med kommentarfeltet. Takk skal du ha!