Husker du glansbildene?
Om meg - Voksenliv - Humoristen - Aktiviteter - Snakke litt - Tilbakeblikk - Husker du …?
Det var fargerike glansbilder av engler, blomster, pusekatter og mye mer.
Da jeg var barn på 60-tallet var det mange jenter som samlet på glansbilder. Noen bilder fikk vi i gave. Noen bilder kjøpte vi. Men ofte var glansbilder noe vi byttet til oss.
Samlet du også på glansbilder da du var barn?
Noen av glansbildene mine ble jeg veldig glad i. Og jeg husker at jeg likte spesielt godt glansbilder av små babyer. Og de ville jeg ikke byttet bort for alt i verden.
Hva er glansbilder, egentlig?
Glansbilder har sterke farger og en blank overflate. De aller fineste glansbildene hadde gjerne glitter i tillegg til de flotte fargene.
Bildene var som regel utstanset. Det vil si at de var skåret ut maskinelt. Og de hang sammen på en slik måte at vi kunne ta dem fra hverandre uten at selve bildet ble ødelagt. Som regel var glansbildene løse, men lykken var å få tak i hele ark!
Vi kalte ofte glansbildene bare for glans.
Motivene kunne variere veldig. Men glansbildene var jo beregnet på barn, så de var ofte veldig idealiserte og idylliske. Søte, kan vi trygt kalle dem.
Vanlige motiver var blomster, hundehvalper, kattunger, engler og småbarn med runde kinn, kjærlighet, nisser og motiver fra kjente eventyr.
Noen valgte å lime inn glansbildene sine i bøker. Mens andre oppbevart dem i fine esker, for eksempel konfektesker. Dette var jo en tid for gjenbruk. «Man tager hva man haver.»
Det var ikke akkurat en overflod av penger på 60-tallet. Og ikke var det mye å få kjøpt heller.
Jeg kan ikke huske hvordan jeg oppbevarte glansbildene mine. Ei heller hvor det ble av dem etthvert som jeg ble eldre. Det kom vel en dag da de ble for «barnslige», tenker jeg. I en periode var jo barnslig det siste vi ville være.
Litt historikk
Glansbildenes opprinnelse
Glansbildene ble oppfunnet i Tyskland rundt 1840 av en tysk boktrykker. Det ble en populær hobby for barn å samle på slike bilder.
Men det var ikke alle glansbildene som var søte og uskyldige. Engelske glansbilder fra slutten av 1800-tallet kunne også ha et politisk innslag. De ble brukt som propaganda for Storbritannia som imperiemakt.
Andre glans kunne være naturvitenskaplig gjengitte bilde.
Den tidlige barndommen
Da de første glansbildene kom, fantes ikke barndom på samme måte som i dag. Det å være barn fikk først en egenverdi utover 1800-tallet. Før det hadde man ikke sett på barn som selvstendige individer med egne behov. Men heller som små eller litt uferdige voksne.
Barna ble brukt som arbeidskraft fra de var ganske små. Og på skolen ble de prylt for å bli flinkere.
Det er jo helt ufattelig å tenke på for oss i dag.
Grunnen til at jeg nevner det er at det står i så skarp kontrast til de fargerike og idylliske glansbildene som ble laget.
Det fleste barna på 1800- og 1900-tallet hadde nok hverken et fargerikt eller idyllisk liv. Og man kan jo også spørre seg om hvor mange som faktisk hadde råd til å samle på slike glansbilder. Men at de har hatt en kraftig tiltrekning på små barn, er lett å forstå.
Heldigvis ble synet på barnet endret etterhver som man fikk større psykologsk og sosial bevissthet.
Dette skjedde særlig fra begynnelsen av 1900-tallet. Da skrev Ellen Key boka Barnets århundre (1900), og utropte dermed 1900-tallet som nettopp det, Barnets århundre.
I Norge var det nok mest jenter som samlet på glansbilder. Og hobbyen var mest utbredt i første halvdel av 1900-tallet.
De norske glansbildene var idylliske og sjeldent belærende eller politiske.
Hvem tegnet glansbildene?
Visst du at de fleste tegnerne av glansbilder var anonyme?
Et par av de som er blitt identifisert er Jan Lunde og Arne Hoel. De tegnet glansbilder under krigen.
Det er også stadfestet at Georg Schumann tegnet glans mellom 1943 og 1946. Ivar Mauritz-Hansen tegnet i 1946 ett ark av sine egne Nils og Blåmann-figurer.
Harald Damsleth er antakelig den som lagde flest norske glans. Han begynte å tegne glansbilder for Børrehaug & Remen noen år etter krigen. Vi vet at han også tegnet anonymt.
Glansbildene i dag
I våre dager er glansbildene erstattet med forskjellige slags dekorative klistremerker.
I en alder av snart 60 år er det mye jeg skulle ønske at jeg hadde tatt vare på fra barndommen min. En av de tingene er glansbildene.
Har du fremdeles glansbildene dine?
Jeg ble ganske forundret da jeg søkte på glansbilder på nettet da jeg skulle skrive dette innlegget. Jeg trodde dette var en utdødd hobby, men det virker ikke sånn. Det er flere nettsteder som selger glansbilder.
Men det viste seg vanskelig å få kjøpt glansbilder over disk. Jeg stresset rundt i både bokhandler og antikvariater. Dette innlegger var jo ferdig skrevet, og det eneste jeg trengte var bilder!
Bildene som ligger på internett er beskyttet av opphavsretten, så de kunne jeg ikke bruke. Det var ikke før jeg kom til Fretex i Universitetsgata 20 (Oslo) at jeg endelig fikk tak et fint album.
Her har jeg samlet noen lenker til nettsteder for deg. Ta en titt, jeg er sikker på at du finner glansbilder du kjenner igjen:
Nettstedet Glansbilder er laget som en hjelp til andre glansbildesamlere. Her er det mulig å få kjøpt hele ark med glans fra forskjellige land.
De har også en egen oversikt over de norske glansbildene fra Børrehaug & Remen.
Andre betydninger
I overført betydning kan glansbilde bety en forskjønnet fremstilling av noe. Det skjønner vi jo når vi ser på de typiske glansbildene.
Tankene mine går da fort til det som skjer på sosiale medier i dag.
Både på Facebook og Instagram ser vi mange som presenterer livet sitt som nettopp et «glanset bilde». Det er fargerike liv og feilfrie kropper i alle kanaler.
Har du hørt uttrykket å jobbe for knapper og glansbilder? Det betyr å jobbe for liten eller ingen betaling.
Vet du om andre betydninger av ordet glansbilde?
Det er jo gjerne slik at jo eldre vi blir, jo morsommere er det å tenke tilbake på barndom og ungdom. Ofte kommer flere minner strømmende når vi gløtter litt på “barndommens dør”.
Jeg håper du satte pris på dette lille tilbakeblikket.
Har du en historie om glansbilder du vil dele?
Vil du lese andre lignende innlegg, finner du det her: Husker du …?
Takk for at du liker og deler! 🌺