Hann uten Tinder
Jeg sitter på hytta en nydelig dag i mai.
Solen står høyt på en knallblå himmel. Vinden kiler de grønne tretoppene. Både i trærne og i luften flakses og kvitres det uten stans.
Verden er varm og full av farger og lyder.
Jeg sitter her og er takknemlig og glad for noen ekstra fridager og flott vær. De kan kalle det pinse eller hva som helst for meg, bare jeg får noen fridager i mai.
Nå skal jeg sitte helt stille og bare være, akkurat her, akkurat nå. Hvile i meg selv.
Og når du gjør sånn, ser opp fra mobilen og andre altoppslukende skjermer, bøker og blader. Og tar på deg brillene for de små ting. Da kan du plutselig oppdage en ny verden rett foran nesa di.
Det du ser er ekte, og det skjer akkurat nå. I dette øyeblikk.
De små og nære ting
Det jeg ser og hører er en liten svart og hvit fugl som kvitrer av full hals. Den sitter på en grein i et furutre noen meter unna.
Jeg tror jammen «plystregjøken» er en svarthvit fluesnapper. Det er utrolig at en så liten kropp kan lage så mye lyd!
I furutreet kan jeg også skimte en fuglekasse mellom greiner og furunåler.
Fuglen flyr mellom sin faste plass på greinen og fuglekassa noen ganger, før den tar seg en litt lengre tur. Ikke lenge etter er den tilbake igjen og fortsetter konserten.
Hann søker hunn
At denne fluesnapperen er så aktiv om dagen er ikke så rart. Den er nemlig på jakt etter en å dele fuglekassa med.
Det den egentlig forsøker med all kvitringen og plystringen, er å lokke til seg en kone. Den sitter utenfor huset sitt og roper: – Kom til meg! Jeg er en kjekk kar med eget hus!
Nesten litt sånn: – Vil du bli med hjem og se på frimerkesamlingen min?
Fluesnapperen har ingen Tinder eller Sukker (lenker til datingsider) å ty til for å finne seg en partner. Han kan ikke sitte og sveipe til høyre eller venstre for å finne en ledig fuglefrøken.
Fluesnapperens lodd i livet er å sitte på en grein og vente til hun kommer til ham. Derfor må han synge og tralle for å lokke henne til seg.
Og som han synger! Han strekker hals og kvitrer høyt og klart for å vise seg fra sin beste side.
Kommer hun ikke snart?!
Hann med ærlige hensikter
På Tinder er det uante muligheter. Ett sveip til og du kan finne en stadig bedre kjæreste eller mer spennende sengehygge. Derfor blir det vanskelig å stoppe og gi bare én sin fulle oppmerksomhet – og en real sjanse.
På dating-appen forsøker man som fluesnapperen å vise seg fra sin beste side. – Velg meg! Men hvor lenge varer den «vakre sangen»? Hvor mange er det som virkelig er på jakt etter en livsledsager, og ikke bare litt spenning og adspredelse i hverdagen?
Denne fluesnapperen mener alvor. Han er ikke bare på jakt etter litt tilfeldig moro. Nei, kone og barn er det han ønsker seg, før sommeren er over. Venter han for lenge, så er det for sent. Da er det et helt år til neste gang.
Til tross for sin iherdige innsats fikk han ikke snøret i bånn i dag. Men kone vil han ha, så han er nok i gang igjen i morgen.
Men hva om han ble skikkelig lei og tenkte: – Dette gidder jeg ikke lenger. Jeg vil heller være singel. Har fugler et valg, slik mennesker (heldigvis!) har? Antakelig ikke.
Lykkelig som singel
Jeg lurer på hva som skjer med de hannene som ikke får paret seg. Blir de evige ungkarer, eller får de ny sjanse neste år?
Kanskje de får anledning til å delta i fuglenes «Bachelor in Paradise»?
Aller helst håper jeg fluesnapperen finner lykken med en søt fluesnapperinne. Men bare fordi det er det de begge ønsker seg.
Selv er jeg glad jeg er kommet i en alder hvor jeg kan bruke tiden min til noe annet enn å sveipe på Tinder.
Og jeg er glad jeg kan velge å være singel, for det passer best for meg.
Visste du at...?
Fluesnapperen er en flittig kassegjest som sørger for bolig før den jakter på en samboer. Når han har lykkes med det og gjerne litt til, det vil si at eggene er lagt i slutten av mai, så mater han kona i en 14 dagers tid mens hun ruger.
Samme rollefordeling som vi mennesker hadde for noen tiår siden altså. Mor passer barn. Far skaffer mat.
Men når ungene har kommet ut av egget er de litt mer moderne. Da samarbeider de om matingen i 14-16 dager. Og vips! så har ungene forlatt redet. Så kan paret nyte – eller sørge over – sin barnløse tilværelse igjen, alt ettersom. Snakk om kjapp oppdragelse! 1 måned, så er jobben gjort.
Har du en morsom dyrehistorie fra naturen som du har lyst til å dele?
Synes du dette var en morsom artikkel som flere bør få glede av? Da blir jeg veldig glad hvis du deler det 🌺
Deleknappene ligger helt nederst på siden sammen med kommentarfeltet.
I Ovandas venneklubb for voksne møter du andre hyggelige mennesker, og du lærer mer om hvordan du kan bruke internett og sosiale medier til å finne de rette vennene og aktivitetene for deg.