Husker du hotpantsen?
På 70-tallet kom det et merkelig plagg, nemlig hotpants. Direkte oversatt betyr ordet varme bukser, men det viste seg ikke å stemme. Det var i allefall ikke den som hadde hotpantsen på som ble varm i buksene. Mulig det var noen helt andre…
Kort varighet
Hotpantsen ble lansert sent på 1960-tallet av den britiske moteskaperen Mary Quant (1934) og var hennes største moteskapelse. Populariteten hennes var imidlertid størst på midten av 60-tallet. Da produserte hun de farlig korte mikro-miniskjørtene.
Ikke veldig overraskende ble hotpantsen fort assosiert med sexindustrien. Og vanlige kvinner hadde sluttet å bruke plagget innen midten av 1970. Men kortbuksene ble en del brukt som klubbantrekk, iallefall opp til 2000-tallet. Og innen scenedans og cheerleading er det fremdeles mye brukt. De gir jo god bevegelse og skjuler mer enn skjørt, tross alt.
Motens makt
Hva kan få voksne - og kanskje ikke så voksne - kvinner til å gå rundt i bittesmå kortbukser, i stedet for en lekke kjole, for eksempel? For det var jo kortbukser det var, hverken mer eller mindre.
De ble ikke brukt når man skulle spille tennis eller gå på tur eller noe annet sportslig. De ble brukt til mer festlige anledninger, når man skulle pynte seg. Gjerne med platåsko eller lange, hvite crushlakk-støvletter til. Jeg hadde hotpants og hvite støvler da jeg var 12-13 år og følte meg sååå fin! Men jeg ville nok ikke latt min datter bruke slike plagg da hun var på samme alder på 90-tallet.
Se det for deg, en kjekk ung mann i dress arm-i-arm med en dame i kortbukser.
Menn liker å se bein og rumpe, det vet vi. Men kvinner liker da ikke å fryse r… av seg i Norge midtvinters? Hotpants og nylonstrømper, jeg bare nevner det. Grøss!
Jeg tror vi alle har opplevd at det har kommet en eller annen klesmote hvor vi har tenkt: Det der skal iallefall ikke jeg gå med! Og så går det en stund, og så bruker vi det allikevel.
Det var sånn da slengbuksene kom, og det var sånn da "skinny jeans" kom på moten. Det handler rett og slett om menneskets behov for å tilhøre en "flokk" og ikke skille seg ut, men være en i gjengen.
Behovet for anerkjennelse og tilhørighet kan altså være sterkere enn vår egen smak og dømmekraft. Et lite tankekors... Det som ikke er noe fint og kult først, blir det når vi ser at mange andre bruker det, og kanskje også spesielle personer vi ser opp til.
I våre dager er det heldigvis flere grupper vi kan identifisere oss med, slik at vi i større grad kan velge klær vi liker og som faktisk passer vår type og kroppsfasong. Klær er statement. De forteller hvem vi er og hvem vi ønsker å ligne. Men det er trendsettere som introduserer moter og påvirker hva som er god smak. Vi andre følger bare etter.
Hvem hadde hotpants og/eller crushlack-støvletter, eller kanskje en kone eller kjæreste som hadde det?
Hva tenker du om motens påvirkning? Føler du at du kan kle deg som du vil?
Hotpants eller miniskjørt, 70-tallet var iallefall et fargerikt tiår.
Kilde: Wikipedia